Правила и условия за ползване в www.hygiene-bg.com

Валидност

Тези правила и условия уреждат дейността на "Mегаклийн" ЕООД / BG102128188, седалище и адрес на управление гр. Бургас, ул. Петко Войвода 6А /, включително http://hygiene.bg , свързана с продажбата и доставката на стоки до клиента. "Mегаклийн" си запазва правото да променя тези правила и условия по всяко време, като актуализира настоящия текст; клиентът е длъжен да спазва тези изменения или преработки.

Доставка на стоките

"Mегаклийн" ще доставя заявените стоки до адреса за доставка, посочен от клиента / чрез куриер или фирмен автомобил /. При наличност на стоките, всички поръчки, платени с кредитна карта ще се изпращат незабавно. "Mегаклийн" има правото да изпраща поръчките на части. Изпращането на стоките представлява изпълнение на договора.

Гаранция на "Mегаклийн"

Ако доставените стоки не са това, което клиентът е поръчал или са неправилно количество, или са повредени или дефектни, и ако клиентът ги върне в рамките на седем дни, "Mегаклийн" по избор на клиента или ще възстанови напълно сумата или, когато е възможно ще компенсира недостига или неизпълнението на доставката, или ще замени всички повредени или дефектни стоки.

Връщане на стоки - 100% гарантирано връщане на парите

Всички стоки, закупени от "Mегаклийн" може да бъдат върнати за възстановяване на парите в рамките на 7 работни дни от получаването на доставката по чл.55 от Закона за защита на потребителя. Преди изпращането на колет обратно при нас, моля свържете се с нас чрез електронна поща на market@hygiene.bg или ни се обадете на 0895566356. Вие ще бъдете помолени да посочите причината за връщане, както и това дали изделието е било използвано. Освен това, вие ще трябва да потвърдите Вашето име, номер на поръчката и пощенски код, така че, моля да ги посочите. Вие ще трябва да включите номера на поръчката с колета, който ни връщате, тъй като ако не го направите, това може да доведе до забавяне на възстановяването на сумата. Моля, допълнително да обърнете внимание на следното:

1. Трябва да се грижите за нашите стоки, докато те са във Ваше притежание и всеки артикул за връщане трябва да бъде получен обратно в оригиналния си доставен вид и оригинална опаковка. Изделията трябва да не бъдат увредени или употребявани и да са в подходящо състояние за препродажба. Всички оригинални опаковки трябва да придружават всеки връщан артикул. Ние не можем да приемем върнати стоки за възстановяване на парите, ако такива стоки са извадени от запечатана опаковка. Всички изделия ще бъдат проверявани при връщането им в нашия склад. Ние не сме производител, така че целият продукт и опаковката трябва да бъде върнати в същото състояние, както бихте ги получили и както бихте очаквали да ги получите. Ако продуктът или опаковката по някакъв начин липсват или са повредени, няма да можем да възстановим сумата.

2. Вие или Вашият превозвач сте отговорни за върнатите стоки, докато достигнат нашия склад. Разходите и риска за връщаните стоки ще бъде за Ваша сметка и ние силно препоръчваме да получите доказателство за изпращането или да използвате услугата на реномирана спедиторска фирма.

3. Съжаляваме, че парите за изходящите пратки, пакетиране и застраховка, не могат да бъдат възстановени.

4. Ние се опитваме да възстановяваме парите в едноседмичен срок от получаване на пратките обратно при нас, но все пак обещаваме да възстановим всички суми в рамките на 30 календарни дни, считано от получаването на стоките в нашия склад. Моля, обърнете внимание, че ние няма да бъдем подведени под отговорност за плащане на лихви, които могат да възникнат в случай, че някое възстановяване на парите е направено извън сроковете на вашата кредитна / дебитна карта.

5. Моля, връщайте стоките на адреса в горната част на разписката / фактурата и включвайте номера на разрешението за връщане. Всички върнати продукти, които не съдържат тази информация може значително да се забавят.

6. Всички върнати стоки, които получаваме, които не отговарят на тази Политика за връщане ще се определят като "Спорни". Тези Спорни изделия няма да подлежат на възстановяване на парите. Причина за това решение ще бъдат посочена. Ние с удоволствие бихме Ви върнали такива Спорни артикули за Ваша сметка, в противен случай те ще бъдат унищожени в рамките на 91 календарни дни от получаването им обратно при нас.

7. Съжаляваме, но поради лъжливи обещания в миналото не можем да подменяме стока докато оригиналът не се върне в склада на "Mегаклийн". Ако спешно се нуждаете от някое изделие, Ви предлагаме да пуснете втора поръчка за новото изделие и да ни върнете първото по-късно.

8. Понякога и най-вече, ако стоките са закупени предварително за подарък или доставени по време на отпуск, горепосоченият седемдневен срок за отговор може да бъде пропуснат. Затова, без да се засягате и като жест на добра воля, ще се радваме да вземете предвид следните мерки за всеки отделен случай: Ако някое изделие не е потърсено и е върнато и получено от нас между 7 работни дни и 30 календарни дни, ние с радост ще го приемем и ще Ви възстановим 60% от сумата на продажната цена (без таксата за доставка) Ако изделието е върнато и получено след 30 календарни дни, ние не се задължаваме да възстановим парите. Ако желаете стоката да Ви бъде изпратена отново, ние ще Ви поискаме допълнително сумата за транспортни разходи. [*] "7 работни дни от получаването на доставката" се определя като датата, на която пратката е получена от Вас, като това е датата на подписване, че пакетът е получен от вас.

9. Ние не възстановяваме парите за стоките, включени в специални поръчки или на преференциални цени за клиентите.


Приемам

Този сайт използва бисквитки, за да гарантира най-доброто потребителско преживяване. Повече информация!